Weer twintig jaar voor schietpartij Rio aan de Rijn

De 31-jarige Jason Z. uit Duiven moet twintig jaar de cel in voor de fatale schietpartij tijdens het Arnhemse festival Rio aan de Rijn in 2010. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. De rechtbank veroordeelde Z. vorig jaar augustus ook al tot twintig jaar gevangenisstraf.

Z. was in beroep gegaan omdat de rechtbank te weinig rekening zou hebben gehouden met de angst waarin hij handelde. Het hof gaat daar niet in mee. De straf komt overeen met de eis van justitie. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie nog een straf van 22 jaar geëist.

Bij de schietpartij, die plaatsvond op de slotdag van het driedaagse feest, schoot Z. een 48-jarige man uit Den Haag dood voor het oog van honderden getuigen. Een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen raakten gewond.

Z. verklaarde eerder uit angst en wraak te hebben geschoten op het dodelijke slachtoffer. De twee andere slachtoffers werden per ongeluk geraakt. De Hagenaar zou in 2004 op Curaçao meerdere keren op Z. hebben geschoten. Ook zou hij eerder de zus van Z. hebben beschoten.

Volgens gedragsdeskundigen was Z. tijdens het incident verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen tijdens de schietpartij op Curaçao.