Ierse topbankier aangehouden

De voormalige topman van de grootste bank van Ierland, de Anglo Irish Bank, is dinsdag gearresteerd op verdenking van fraude. Topbankier Sean FitzPatrick wordt ervan verdacht in 2008 de daling van de beurskoers van zijn bank te hebben willen maskeren.

FitzPatrick, die na terugkomst van een vakantie op het vliegveld van Dublin werd gearresteerd, wordt ervan beschuldigd geheime leningen ter waarde van 1,1 miljard euro te hebben verstrekt aan investeerders. Voorwaarde was dat die het geld zouden gebruiken om Anglo-aandelen mee te kopen. De tactiek van FitzPatrick werkte niet, want de koersval zette gewoon door.

De belangrijkste investeerder die zou hebben samengespannen met FitzPatrick is de voormalige rijkste man van Ierland Sean Quinn. Die zou met een lening van Anglo voor 650 miljoen euro aan aandelen hebben gekocht.

Twee andere voormalige topbestuurders van Anglo werden maandag al aangehouden. De drie mannen kunnen maximaal vijf jaar celstraf krijgen. FitzPatrick kwam dinsdag na zijn voorgeleiding op borgtocht vrij.

Anglo kwam in 2008 in grote problemen toen de Ierse vastgoedbubbel klapte. De bank kampte toen met tientallen miljarden euro's aan slechte vastgoedleningen. Uiteindelijk nationaliseerde de Ierse regering Anglo, waarna Ierland in 2010 voor financiële noodsteun moest aankloppen in Brussel en bij het Internationaal Monetair Fonds.