'Helft tandartsen onzorgvuldig na bloedcontact'

Veel tandartsen laten zich niet controleren op bloedoverdraagbare ziekten na bloedcontact met een patiënt. Minder dan de helft, 45 procent, vraagt om medisch onderzoek ter uitsluiting van bijvoorbeeld hiv of hepatitis. Dat blijkt uit onderzoek van twee artsen van het VU medisch centrum in Amsterdam en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, schrijft dagblad Spits dinsdag.

Twee derde van de tandartsen en assistenten maakt jaarlijks een prikincident mee waarbij bloedcontact met de patiënt is. Van de achtduizend incidenten is er in zestien procent van de gevallen sprake van hoog risico met veel bloedverlies.

De artsen onderzochten cijfers van Prikpunt, een landelijke organisatie waar prikincidenten kunnen worden gemeld, en ondervroegen bijna 1500 tandartsen. Daaruit bleek verder dat niet alle artsen en assistenten gevaccineerd zijn voor dergelijke ziekten.

Zo is de vaccinatiegraad voor hepatitis B onder tandartsen 88 procent terwijl dat eigenlijk honderd zou moeten zijn, vinden de onderzoekers. Meer dan de helft van de tandartsen gaf toe weinig kennis over bloedoverdraagbare ziekten te hebben.


'Helft tandartsen onzorgvuldig na bloedcontact' (Foto: Novum)