Moeder Tunesische fruitverkoper veroordeeld

TUNIS - De moeder van de Tunesische fruitverkoper die eind 2010 door zichzelf in brand te steken onbedoeld de Arabische Lente in gang zette is vrijdag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld wegens het uitschelden van een rechter. De 60-jarige vrouw, Manoubia Bouazizi, werd een week in voorarrest gehouden.

Een van haar andere zoons, Salem, zei eerder dat er niet zoveel aan de hand is. Volgens hem kwam de rechter zijn moeder tegen en ontstond er een woordenwisseling. De vrouw zou niet hebben geweten dat ze een rechter voor zich had.

Mohammed Bouazizi stak zichzelf op 17 december 2010 in brand na te zijn geslagen door een politieagente die hem erop aansprak dat hij geen vergunning had om op straat fruit te verkopen. Nadat hij was overleden braken er protesten uit die uitgroeiden tot een opstand tegen de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali, die op 14 januari 2011 aftrad. De opstand in Tunesië, die verband hield met de stijgende voedselprijzen en grote werkloosheid in het land, kreeg navolging in andere Arabische landen, waaronder Egypte en Libië.