Minder aanmeldingen bij universiteiten

Het aantal aanstaande bachelorstudenten aan de Nederlandse universiteiten ligt twee procent lager dan vorig jaar rond deze tijd. Dat blijkt uit een analyse van de wekelijkse vooraanmeldingscijfers van Studielink, die Novum Nieuws inzag. In het hoger beroepsonderwijs is juist sprake van een stijging van 3,3 procent, zo meldt de HBO-raad.

De grootste stijger in de cijfers van maandag is de Universiteit Maastricht, waar zich tot nu toe veertien procent meer studenten hebben gemeld. Ook Wageningen UR (tien procent) en Universiteit Leiden (acht procent) laten forse groeicijfers zien.

Grootste uitschieters naar beneden zijn de twee Amsterdamse universiteiten. Aan de Vrije Universiteit meldden zich veertien procent minder studenten voor een bachelorstudie, bij de Universiteit van Amsterdam dertien procent.

Bij de cijfers van Studielink gaat het om gewogen cijfers. Dat betekent dat rekening wordt gehouden met studenten die zich voor meer studies inschrijven, terwijl ze er uiteindelijk maar een gaan volgen. De vereniging van universiteiten VSNU doet geen uitspraak over voorlopige cijfers, die ze ook niet wil bevestigen.

De cijfers van de HBO-raad geven geen inzicht in de verschillen tussen hbo-instellingen. Wel is voor agrarische studies een stijging van bijna zeventien procent te zien. Die stijging wordt gevormd door een relatief klein aantal van 327 studenten. Enige daler in het hbo is de pedagogische sector, die een min van 6,2 procent noteert.

Tot nu toe hebben zich aan de dertien universiteiten die zijn aangesloten bij de VSNU 52 duizend nieuwe bachelorstudenten gemeld. In het hbo gaat het om 109 duizend nieuwe studenten. Het nieuwe studiejaar begint in september. Studenten kunnen zich tot op het laatste moment aanmelden.