Opstelten bezoekt afgebrand gemeentehuis Waalre

Minister van Veiligheid en Justite Ivo Opstelten (VVD) heeft donderdagmiddag Waalre bezocht. De bewindsman is persoonlijk een kijkje gaan nemen bij de resten van het afgebrande gemeentehuis.

Rond 15.30 uur stapte de bewindsman uit zijn dienstauto om de rampplek in ogenschouw te nemen. Eerder bezocht Opstelten de brandweerkazerne, van waaruit de gemeente nu tijdelijk werkt.

Opstelten vindt de brandstichting zeer ernstig en totaal onaanvaardbaar. "Het is een aanslag op het huis van de lokale democratie." De minister bezocht de resten van het gemeentehuis samen met burgemeester Henri de Wijkerslooth.

Volgens Opstelten halen de politie en het Openbaar Ministerie 'alles uit de kast' om helderheid te krijgen over de daders en hun motieven. Het onderzoek is in volle gang. "En laat er geen misverstand over bestaan: zij die dit hebben gedaan zullen hun straf niet ontlopen."

De twee auto's die gebruikt zijn bij de brand zijn gestolen. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het OM in Den Bosch donderdag bij het bezoek, meldt Omroep Brabant.

Waalre werd woensdagochtend opgeschrikt door een aanslag op het gemeentehuis. Het raadhuis van de Brabantse gemeente ging in vlammen op nadat twee auto's het pand hadden geramd.

De gemeenteraad van Waalre liet donderdag weten 'verbijsterd en geschokt' te zijn door de aanslag. De lokale volksvertegenwoordiging betreurt 'in hoge mate' het verlies van het karakteristieke gemeentehuis. "Wij hopen dat de dienstverlening aan de inwoners weer snel wordt opgestart en wensen alle medewerkers daarbij veel sterkte."

Ook is er waardering voor het crisisteam en de samenwerking vanuit de regio. De raad heeft alle vertrouwen in het justitieel onderzoek en wacht de uitkomsten daarvan af. Ook Opstelten stak de hulpverleners en medewerkers van de gemeente een hart onder de riem. Met de gemeente en provincie is afgesproken dat Waalre de komende tijd alle hulp krijgt die nodig is.