Werktuigen uit steentijd gevonden in Zeeland

Meer dan zevenduizend jaar oude messen, priemen en ander werktuig van vuursteen zijn gevonden in het Zeeuwse dorp Koewacht. Volgens de gemeente Terneuzen werden de afgelopen jaren honderden stukken vuursteen aangetroffen in een akker aan de Emmabaan. Dit wijst op bewoning van jagers en verzamelaars tussen zevenduizend jaar tot tienduizend jaar geleden.

De resten die zijn gevonden werden volgens archeologen gebruikt bij dagelijkse bezigheden zoals het villen van dieren, het doorboren van huiden en het snijden van vlees. Volgens een woordvoerder is het een bijzondere vondst. "Nog niet eerder werd hier in de buurt op zo'n grote schaal resten gevonden van die tijd, waarmee we iets kunnen zeggen over hoe de mensen toen leefden." Eerder werden er incidentele vondsten gedaan in andere plekken in Zeeuws-Vlaanderen.

De resten werden over de gehele akker gevonden, een gevolg van jarenlang ploegen. Mogelijk zijn er in de grond onder de akker ook oudere bewijzen van de aanwezigheid van mensen 12.500 jaar geleden aanwezig, denken de Zeeuwse archeologen. Naar die sporen wordt de komende tijd nog niet gegraven, omdat er geen bebouwing gepland staat op het stuk grond.