Militante islamisten grotere dreiging in Duitsland

Duitsland heeft te maken met een groeiende dreiging van militante islamisten en extreemrechtse splintergroeperingen, onder wie geradicaliseerde eenlingen en kleine extremistische cellen. Dat heeft Heinz Fromm, het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, woensdag gezegd.

Uit een rapport van de veiligheidsdienst, de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), blijkt dat er 3800 salafistische moslims in het land zijn, van wie een klein aantal bereid is geweld te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Er zijn volgens het rapport daarnaast meer dan 38 duizend moslims met extremistische denkbeelden in Duitsland. "Onze aandacht blijft vooral gericht op islamistische terreur", zei Fromm. "Daar komt de grootste bedreiging momenteel vandaan." Fromm wees ook op het gevaar van geradicaliseerde eenlingen. "In de komende jaren zal het inlichtingenwerk van de veiligheidsdienst zich voornamelijk richten op het probleem van de individuele jihadisten."

Ook groeit het aantal leden van militante extreemrechtse groepen. De Duitse autoriteiten werden vorig jaar ernstig in verlegenheid gebracht toen bleek dat een groep neonazi's in zeven jaar tijd tien moorden pleegde en daarbij onder de radar van de BfV bleef. Het bestaan van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) werd bekend toen twee van de drie belangrijkste leden dood werden aangetroffen in een uitgebrand huis. Het derde lid, Beate Zschäpe, zit vast in afwachting van haar proces. De zaak deed Fromms positie wankelen en hij treedt aan het einde van de maand af. Woensdag benoemde het ministerie van binnenlandse zaken Hans-Georg Maassen tot zijn opvolger.

In totaal zijn er volgens de autoriteiten zo'n 22.400 neonazi's in Duitsland, van wie zo'n 9800 bereid zijn geweld te gebruiken. De Duitse minister van binnenlandse zaken zei dat de autoriteiten alert zijn op mogelijke aanslagen door neonazi's die zijn geïnspireerd door de NSU-moorden.