IMF wil snelle invoering Europese bankenunie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de eurolanden snel een bankenunie invoeren. Dat zei Mahmood Pradhan, de IMF-directeur die gaat over de activiteiten van het fonds in de eurozone, woensdag. De eurolanden besloten eind vorige maand dat er een Europese bankenunie moet komen, maar het is nog onduidelijk wanneer die er zal zijn.

Pradhan deed een klemmend beroep op de leiders van de eurolanden 'een gedeelde en onherroepelijke toewijding aan een diepere integratie van de eurozone' te laten zien. Naast de invoering van een bankenunie dient de eurozone ook haast te maken met een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en meer fiscale integratie in de vorm van strenger toezicht op de begrotingen van lidstaten.

Het IMF meent daarnaast dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog best ruimte heeft om maatregelen tegen de crisis te nemen. Zo kan de rente nog verder naar beneden dan de huidige 0,75 procent. Ook kan de ECB opnieuw beginnen staatsleningen van probleemlanden op te kopen om hun rentelasten te verlichten, aldus het IMF.