[Tour] Dagzege Voeckler, Evans verliest veel tijd

De zestiende etappe van de Tour de France, van Pau naar Bagnères-de-Luchon over 197 kilometer, is gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman van Europcar, die zijn tweede ritzege deze Tour boekte, pakte daarnaast ook de bolletjestrui. Cadel Evans verloor veel tijd en zakte in het algemeen klassement.

Vanuit de start probeerden verschillende renners weg te rijden. Vervolgens ontstond er een grote groep van 38 man met daarin onder meer Voeckler, Vinokourov, Hincapie, Voigt, Kruijswijk, Hoogerland en Ten Dam. Ze hadden al gauw een voorsprong van ruim anderhalf minuut en het peloton liet ze gaan. De eerste berg van de dag was de Aubisque na twintig kilometer koersen. De col was van een buitencategorie, zestien kilometer land en een gemiddeld stijgingsprecentage van 7.1. Het verschil tussen het peloton en de grote kopgroep was inmiddels bijna vier minuten. Er viel een klein gaatje in de kopgroep net onder de top. Voeckler kwam als eerste boven, voor de drager van de bergtrui Kessiakoff. Het peloton volgde op een kleine vier minuten.

De volgende berg die beklommen moest worden was de Tourmalet. Onderaan die berg probeerde Hondo weg te komen uit de kopgroep en hij kreeg een klein gaatje. Dumoulin moest als eerste van de kopgroep lossen en ook Popovych kon het tempo niet bijhouden. Martin versnelde en kreeg Ten Dam en Kessiakoff mee. Hondo werd al gauw ingelopen. Voeckler, Sörensen, Feillu en Hincapie konden zich bij het drietal aansluiten. En ook anderen wisten weer bij de groep te komen aardoor er een kopgroep van 20 man ontstond met daarin Ten Dam en Kruijswijk.

Voeckler, Martin en Feillu waren de volgenden die wegsprongen zeven kilometer onder de top van de Tourmalet. Martin moest echter lossen. Achter de koploper reed een groepje met Ten Dam. Voeckler kwam als eerste boven voor Feillu. Op anderhalve minuut achterstand het groepje met Ter Dam. Het peloton zat op tien minuten. De volgende berg was de Aspin, een col van 12.4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.8. De twee koplopers hadden nog een kleine twee minuten voorsprong op de groep Ten Dam.

Sörensen, Vinokoerov en Voigt reden weg uit die groep en dankzij het tempo van Voigt werd het verschil met de twee koplopers kleiner. Vinokourov moest lossen. Voeckler was als eerste boven en pakte tien punten voor de bergtrui. Op een minuut achterstand volgde de groep Vinokourov. In het peloton, waar Basso het tempe bepaalde, moest Evans lossen. Hij leek weer aan te kunnen haken, maar moest even daarna wederom lossen. Op de top van de Aspin had Evans 35 seconden achterstand op de groep Wiggins.

Niet lang na de afdaling van de Aspin begon de beklimming van de laatste berg van de dag, Col de Peyresourde - 9,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 6.7%. Het verschil van Feillu en Voeckler met de achtervolgers is 1.06. Ten Dam reed in een ander groepje gelosten op 2.30 van Voeckler en Feillu. Evans wist zo'n 28 kilometer voor meet mede dankzij zijn ploeggenoten weer aan te sluiten bij de groep Wiggins. Sörensen en Vinokourov reden weg bij Voigt en Izagirre. Zo'n zeven kilometer voor de top sprong Voeckler weg bij Feillu en ging alleen verder.

In de groep Wiggins, waar Vanendert het tempo bepaalde, moest Evans wederom lossen. Zes kilometer voor de streep plaatste Nibali een demarrage en sloeg een gat. Froome en Wiggins probeerden richting de Italiaan te rijden, terwijl de rest moest lossen. Het tweetal sloot aan bij Nibali. Voeckler kwam inmiddels boven op de Col de Peyresourde en had bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee Sörensen. Evans had zo'n negen kilometer voor de meet vier minuten achterstand op het groepje met Wiggins. Helemaal vooraan vergrootte Voeckler zijn voorsprong op Sörensen en zijn ritzege kwam dan ook niet meer in gevaar. Ten Dam was de beste Nederlander met de tiende plaats op ruim vijf minuten van Voeckler.

Uitslag vijftiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Thomas Voeckler EUR FRA 5.35,02
2 Chris Sørensen SAX DEN +1.40
3 Gorka Izagirre EUS SPA +3.22
4 Aleksandr. Vinokourov AST KAZ +3.23
5 Brice Feillu SAU FRA +3.57
6 Jens Voigt RSh DUI +4.17
7 Daniel Martin GAR IER +6.08
8 Simone Stortoni LAM ITA z.t.
9 Giampaolo Caruso KAT ITA z.t.
10 Laurens ten Dam RAB NED z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 74.15.32
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.46
5 Haimar Zubeldia RSh SPA +7.13
6 Tejay van Garderen BMC VS +7.55
7 Cadel Evans BMC AUS +8.06
8 Janez Brajkovic AST SLO +9.09
9 Pierre Rolland EUR FRA +10.10
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.43