Miljoenen kinderen zingen Nelson Mandela toe

Ongeveer twaalf miljoen schoolkinderen hebben woensdag voor het begin van de lessen de jarige Nelson Mandela toegezongen. Ze gaven daarmee het startsein voor de festiviteiten ter ere van de 94e verjaardag van Mandela.

Naar verwachting brengt Mandela de dag door in zijn huis in Qunu, het geboortedorp in het zuidoosten van Zuid-Afrika waar hij enkele maanden geleden naar terugkeerde. Gister werd hij al bezocht door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn dochter Chelsea.

Niet alleen schoolkinderen feliciteerden Mandela, die ook wel Madiba wordt genoemd. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Mandela de geschiedenis heeft veranderd en dat hij 'zijn land, het continent en de wereld heeft getransformeerd'. Ahmed Kathrada, een van de oudste vrienden van Mandela, zei dat Madiba een voorvechter is van waardigheid. "Je kunt rijk zijn, maar als je geen waardigheid toont, dan ben je een tweederangs burger", aldus Kathrada. ANC-lid Tokyo Sexwale beschreef Mandela als een staatsman die de wereld geïnspireerd heeft.

In 2009 werd de verjaardag van Mandela uitgeroepen tot internationale vrijwilligersdag, een dag waarop een ieder wordt opgeroepen zich in te zetten voor liefdadigheidsprojecten. De organisatoren van de dag moedigen mensen aan zich minstens 67 minuten in te zetten voor de lokale gemeenschap, één minuut voor ieder jaar dat Mandela tegen de apartheid heeft gestreden. Emeritus aartsbisschop Desmond Tutu verklaarde woensdag dat het grootste geschenk voor het land 'het nastreven van zijn grootmoedigheid en genade' zou zijn.


Miljoenen kinderen zingen Nelson Mandela toe (Foto: Novum)