Kim Jong Un bevorderd tot maarschalk

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is bevorderd tot maarschalk. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia woensdag bekendgemaakt. Met de benoeming tot maarschalk wordt de status van Kim Jong Un als hoogste militaire leider nog eens extra verstevigd.

Het besluit om Kim, die al de hoogste bevelhebber van de Koreaanse Volksleger is, tot maarschalk te bevorderen werd dinsdag genomen door topfunctionarissen van het leger en de regering, aldus de staatsmedia. "Titels zorgen, uiteraard, niet voor autoriteit, maar het regime lijkt zich achter zijn jonge leider te scharen", aldus John Delury, een analist aan de Yonsei Universiteit in Zuid-Korea.

De afgelopen dagen zijn er in de legertop veel wijzigingen doorgevoerd. Zo werd de invloedrijke Ri Yong Ho aan de kant gezet en de relatief onbekende Hyon Yong Chol tot vicemaarschalk benoemd. Kim heeft tot nog toe het 'songun' (leger eerst) beleid van zijn vader voortgezet, maar is in april begonnen een verjonging door te voeren in de politieke en militaire leiding.