Tien jaar voor gewelddadige overval internetdate

Een 29-jarige man uit Purmerend moet tien jaar de cel in voor het plegen van een gewelddadige roofoverval in Amersfoort in december. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Het slachtoffer, met wie de man een afspraak maakte via een datingsite, werd verkracht en raakte gewond door een explosief dat de man liet ontploffen.

De officier van justitie had vijftien jaar cel geëist voor poging tot moord. De rechtbank acht dit echter niet bewezen en gaf de man een mildere straf voor poging tot doodslag. Aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum weigerde de man mee te werken.

Toen het slachtoffer de man bij hun afspraak op 3 december binnenliet, kreeg hij direct een mes op zijn keel. De man werd daarop vastgebonden en met een buttplug verkracht. Toen het slachtoffer aanbood om mee te lopen naar een pinautomaat, zag hij kans zijn overvaller naar buiten te werken. Daar liet deze echter een explosief ontploffen, waardoor zijn slachtoffer zwaargewond raakte.

De man uit Purmerend ontkende de vergrijpen, maar de rechtbank oordeelde dat er voldoende bewijsmateriaal is. Er bleek telefoonverkeer tussen de twee te zijn geweest en in de woning van de verdachte werd dna-materiaal gevonden van zijn slachtoffer.

De vriendin van de verdachte werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Zij had haar vriend na de overval opgehaald. Dat zij niet wist wat daar gebeurd was, is volgens de rechtbank aannemelijk. Voor een inbraak die de vrouw met haar vriend pleegde, moet zij wel een maand de cel in.