GroenLinks: waarschuw EU voor tankdeal Indonesië

Het kabinet moet een formele afwijzing aan alle EU-lidstaten sturen, waarin wordt toegelicht waarom de Nederlandse tankdeal met Indonesië niet doorgaat. Dat moet voorkomen dat andere landen alsnog in zee gaan met het Aziatische land, bepleit GroenLinks Kamerlid Arjan el Fassed maandag in Kamervragen.

Indonesië maakte begin deze maand bekend dat het afziet van de aankoop van Nederlandse tanks. Het Indonesische leger kiest voor Duitse tanks. Dat land zou meer zekerheden bieden op het punt van de levering van het wapentuig. In Nederland verzette de Tweede Kamer zich tegen de deal, waar de regering voorstander van was. De Kamer vreest dat in Indonesië de tanks worden ingezet tegen de eigen bevolking.

Inmiddels is ook in Duitsland discussie ontstaan over de levering van de tanks. Mogelijk wordt de kwestie deze week besproken in de Bondsdag. El Fassed vindt daarom dat het kabinet aan Duitsland moet laten weten waarom de Tweede Kamer de deal heeft gedwarsboomd.

De regering heeft als doel om het wapenexportbeleid in Europa verder te harmoniseren, stelt El Fassed verder. Dat moet voorkomen dat de overheid in het ene land geen toestemming voor de export van wapens verleent, waarna het andere land dit alsnog doet.

Daarom moet het kabinet nu in actie komen. "Het onmiddellijk afgeven van een formele verklaring lijkt in het licht van de snelle ontwikkelingen in Duitsland niet veel gevraagd: het risico op mensenrechtenschendingen is in Indonesië nog altijd groot", aldus de politicus.