Twee keer goud Nederland bij Wiskunde Olympiade

Nederlandse scholieren hebben de afgelopen week twee keer goud behaald bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Argentinië. Slechts twee keer eerder van de veertig keer dat Nederland tot nog toe heeft meegedaan werd een gouden medaille gewonnen.

Ook wonnen de Nederlandse deelnemers drie bronzen medailles en kregen een Nederlandse leerling een eervolle vermelding. Daarmee is Nederland op de 22e plek van de honderd deelnemende landen geëindigd, waarmee de Nederlandse leerlingen alle andere West-Europese landen achter zich liet.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van maandag tot zondag plaats in het Argentijnse Mar del Plata. Het Nederlandse team bestond uit zes middelbare scholieren die de besten van het land zijn in wiskunde. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven voor hun kiezen, waar ze 4,5 uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen.

De 16-jarige Jeroen Huijben en 17-jarige Jetze Zoethout wisten beiden vier van de zes opgaven foutloos op te lossen en behaalden daarmee elk een gouden medaille. Brons was er voor de 15-jarige Jeroen Winkel, de 16-jarige Matthijs Lip en de 18-jarige Guus Berkelmans. De 15-jarige Michelle Sweering kreeg een eervolle vermelding.

In totaal ontvingen van de 548 deelnemers 138 een bronzen medaille, 88 een zilveren medaille en 51 een gouden medaille. Het landenklassement werd aangevoerd door Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten.