Nederlandse met gezin vast in Syrië

Een Nederlandse vrouw, haar vier Nederlandse kinderen en haar Palestijnse echtgenoot zitten vast in Syrië. Het gezin wil het door een burgeroorlog geteisterde land verlaten en naar Brabant gaan, maar omdat de Palestijnse man geen geldig visum heeft, is dat niet mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zondag op de hoogte te zijn van de kwestie, waarover het Eindhovens Dagblad bericht.

In het Eindhovens Dagblad stelt de vrouw dat een visum voor haar echtgenoot dat vorig jaar juli werd verstrekt slechts drie maanden geldig bleek te zijn. Op de ambassade zou het echtpaar echter zijn voorgehouden dat het document een geldigheidsduur van vijf jaar had. In juli vorig jaar was de situatie in Syrië volgens de Nederlandse nog niet gevaarlijk. De Nederlandse ambassade in Damascus sloot in maart de deuren.

Het gezin woont in de Syrische hoofdstad Damascus. In de buitenwijken wordt gevochten, maar in het centrum is het relatief rustig. De vrouw vertelt in de krant dat het in haar wijk ook nog meevalt, maar dat de situatie steeds nijpender wordt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Syrië dringend het land op eigen gelegenheid te verlaten. Volgens Buitenlandse Zaken werkt het ministerie aan de kwestie van de Nederlandse en haar gezin. "Wij begrijpen dat de situatie waar het gezin zich in bevindt heel moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië."

Inmiddels zou diverse keren contact met de vrouw hebben plaatsgehad. "Op dit moment bekijken wij de mogelijkheden of wij via een ander Schengenland dat nog in Damascus vertegenwoordigd is de echtgenoot een visum kunnen verlenen."

Daarnaast kan de man volgens Buitenlandse Zaken een visumaanvraag indienen bij een Nederlandse ambassade in de regio, zoals in Jordanië, Libanon of Turkije. Volgens de vrouw is dat echter zo goed als onmogelijk. Omdat haar echtgenoot Palestijns is, zou hij die landen nauwelijks binnenkomen.

Buitenlandse Zaken stelt overigens dat ambassades in gebieden waar het onrustig is Nederlanders altijd over de situatie informeren en over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. In Syrië zou dat ook geregeld zijn gebeurd. Volgens het ministerie draagt iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor de keuzes die zij maken op basis van die informatie, 'of voor het al dan niet op volgen van de adviezen die worden gegeven door de Nederlandse ambassade'.