Monsterfiles op uitvalswegen vakantietrek

Op verschillende buitenlandse wegen die massaal worden gebruikt voor de Nederlandse vakantietrek staan inmiddels monsterfiles. De langste staat in zuidelijke richting op de A7 in Frankrijk. Tussen Lyon en Orange staat 75 kilometer file, meldt de ANWB.

"Het oponthoud is daar zeker twee uur", zegt een woordvoerder. In Zwitserland loopt het vast op de A2 tussen Luzern en de Gotthardtunnel. Ook daar is de wachttijd twee uur. Er staat maar veertien kilometer file, maar om te voorkomen dat het verkeer in de tunnel stil staat wordt het voor de tunnel tegengehouden. Er wordt dan af en toe een blok auto's doorgelaten.

Na de tunnel staat de vakantiegangers nog een onaangename verrassing te wachten. "Voor de grens van Italië is er een oponthoud van een halfuur."

In Duitsland is het het drukst in het zuiden op de A8 van Stuttgart naar München en Salzburg, richting Oostenrijk. Daar staat opgeteld 32 kilometer file. De A5 tussen Karlsruhe en Basel in Zwitserland is in beide richtingen dicht vanwege werkzaamheden. "Dit is voor de Nederlanders een belangrijke vakantieroute. Een hoop verkeer moet nu omrijden via de A35 in Frankrijk, maar dat geeft ook vertraging."

In Frankrijk stond rond het middaguur in totaal ongeveer driehonderd kilometer file. "Dat is niet niks, maar vergeleken met zwarte zaterdag valt het nog mee. Dan staat er al gauw meer dan zeshonderd kilometer file."

De zwarte zaterdag wordt 4 augustus verwacht. Dan begint voor de Fransen in de regio rond Parijs de vakantie en staan er veel files richting het zuiden. De files die er nu staan worden vooral veroorzaakt door Nederlanders en Denen bij wie de vakantie net is begonnen. "Er zullen ook Duitsers tussen staan, maar in Duitsland zijn deze week geen regio's waar de vakantie is begonnen."

In Nederland staan overigens nauwelijks files.