Zalm wil iedereen hypotheek laten aflossen

Alle huizenbezitters moeten hun hypotheek onmiddellijk gaan aflossen. Wie dat niet doet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken, zegt bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm zaterdag in een interview met het AD.

In het Kunduz-akkoord is afgesproken dat alle hypotheken die vanaf volgend jaar worden afgesloten, in dertig jaar volledig moeten worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat moet een einde maken aan de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe regeling leidt volgens Zalm echter tot een ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren.

Hij wijst erop dat de eerste groep de hypotheek volledig moet aflossen terwijl de tweede groep dertig jaar hypotheekrente mag aftrekken zonder één cent af te lossen. De grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank, noemt het idee volgens de krant net als de ING een 'interessant voorstel'.

De Vereniging Eigen Huis wijst er in de krant op dat banken de aflossingsvrije hyoptheek zelf jarenlang hebben aangeprezen. Ook zouden veel verzekeraars binnen een dag failliet gaan als het plan van Zalm wordt doorgevoerd. Het Verbond van Verzekeraars stelt in de krant dat het voorstel ertoe zou leiden dat woningeigenaren hun spaarpremies innen en zo de hypotheekverstrekkers aan goedkoop geld helpen.

Zalm zegt verder in het interview dat de richtlijnen voor hypotheekverstrekkers vooral bij starters streng zijn. Vaak is volgens hem overduidelijk dat die in de toekomst veel meer gaan verdienen dan ze nu doen. Daarom zouden zij best wel wat meer moeten kunnen lenen. "Maar de regels zijn zó strak, dat we geen maatwerk meer kunnen leveren."