Meer leningen voor starters met uitkering

Het wordt voor uitkeringsgerechtigden die een eigen bedrijf willen beginnen makkelijker een lening te krijgen. Gemeenten mogen vaker borg staan voor startende ondernemers met een uitkering, als het voorstel waarmee de ministerraad vrijdag instemde van kracht wordt.

Gemeenten kunnen in de toekomst niet alleen bij banken, maar ook bij andere kredietverstrekkers garant staan voor starters. Volgens de regering kan een lening voor uitkeringsgerechtigden het juiste duwtje in de rug zijn. "Voor sommige mensen is werk als zelfstandig ondernemer de snelste weg uit de uitkering."

Ruim veertig procent van de starters kan binnen een jaar een punt zetten achter de uitkering, denkt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD). Na vier jaar is dit aantal volgens hem toegenomen tot 74 procent.

Volgens de regering zijn gemeenten het best in staat om te bepalen met welke lokale kredietverstrekkers zaken worden gegaan. Gemeenten draaien daarom zelf op voor de kosten als startersleningen niet worden afgelost.

Ook kunnen gemeenten er door de wet beter op toezien of leningen wel worden terugbetaald. Mensen met een uitkering krijgen naast financiële hulp ook coaching van de gemeente bij het opstarten van hun onderneming.