[Tour] Lichaam Veelers was helemaal van slag

Drie zware etappes op rij hebben Tom Veelers de kop gekost in de Tour de France. Dat gaf de sprinter van Argos-Shimano als verklaring voor zijn opgave in de twaalfde etappe. Veelers had een 'leeg gevoel' en was niet meer in staat te presteren. "De afgelopen drie dagen breken me op. Vooral de etappe van donderdag heeft superveel kracht gekost."

Veelers baalde voor de camera's van de NOS van zijn opgave. Hij noemde het een 'emotioneel moment'. "Als je ergens aan begint, wil je het afmaken." Toch was hij ook realistisch. Zijn lichaam wilde niet meer. "Ik heb afgelopen nacht slecht geslapen. Mijn lichaam was helemaal van slag. Ik kwam er niet doorheen."

De sprinter moest al vroeg lossen in de etappe. Hij haalde nog wel de top van de Grand Cucheron, een berg van de eerste categorie, maar kneep later in de remmen. "In de afdaling heb ik alle risico's genomen. Maar op een gegeven moment hoorde ik dat ik drie minuten achter lag. Toen had het geen zin meer."

Ondanks zijn opgave kan de 27-jarige Veelers terugkijken op een geslaagd tourdebuut. Hij kwam aanvankelijk naar Frankrijk om de sprint aan te trekken voor Marcel Kittel, maar mocht na het terugtrekken van de Duitser voor eigen kansen rijden. Dat leidde tot een aantal mooie klasseringen, waarvan de derde plaats in de vierde rit het meest tot de verbeelding sprak.

"Het is supermooi dat ik het in de Tour heb kunnen laten zien. Ik heb laten zien dat ik het niveau aankan", stelt Veelers. "Het geeft me de bevestiging dat ik mijn specialiteit moet behouden: het spurten en de sprint aantrekken."