Beelden dieven alleen online na akkoord OM

Beelden van inbraken, overvallen en andere misdrijven mogen alleen worden verspreid na toestemming van justitie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat ertoe moet leiden dat er duidelijkere regels komen voor het gebruik van beelden van particuliere bewakingscamera's om criminaliteit tegen te gaan.

Staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) voelt weinig voor de 'willekeurige verspreiding' van beeldmateriaal, omdat dit mensen ten onrechte in verband kan brengen met misdrijven. Ook kan dit de opsporing in de weg staan. Hij vindt dat 'mugshots' alleen na toestemming van politie en justitie verspreid mogen worden. Hiervoor moet eerst aangifte worden gedaan.

Als het aan Teeven ligt worden voortaan ook foto's van verdachten van winkeldiefstal of van overvallen getoond op grote beeldschermen in winkelcentra. Ook daarbij moet de regie in handen zijn van politie en justitie.

Vorig jaar ontstond ophef over het publiceren van beelden van verdachten, nadat de Vereniging Eigen Huis had aangekondigd beelden van inbrekers op internet te zetten. Het College bescherming persoonsgegevens stelde dat dit niet zomaar mocht en waarschuwde voor hoge boetes. De Tweede Kamer vond dat de omgekeerde wereld.