[Tour] Dagzege Millar, Wiggins behoudt geel

De twaalfde etappe van de Tour de France,over 226 kilometer van Saint Jean de Maurienne naar Annonay, is gewonnen door David Millar. De renner van Garmin bleef medevluchter Peraud in de eindsprint voor. Bradley Wiggins behield de leiding in het algemeen klassement.

Gelijk vanuit de start was het onrustig in het peloton en verschillende renners probeerden weg te komen uit het peloton.  Na zo'n vijftien kilometer koersen ontstond er een kopgroep van negentien man met daarin onder meer Burghardt, Popovych, Grivko, Millar, de Nederlander Koen de Kort en Marcato (Vacansoleil). De kopgroep begon met een voorsprong van iets meer dan anderhalve minuut aan de beklimming van de Col du Grand Cucheron, een col van de eerste categorie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.5.

De voorsprong van de kopgroep, die kleiner werd, werd vervolgens kleiner en ook De Kort moest lossen. Kiserlovski sprong vervolgens weg uit de kopgroep, en ook in het peloton bleef het onrustig en moesten veel renners lossen. Kiserlovski kwam als eerste boven, op ruim een minuut gevolgd door de groep Wiggins met daarin ook Ter Dam. In de afdaling wisten tien renners van de oude kopgroep zich bij Kiserlovski te voegen en de voorsprong op de groep Wiggins op te bouwen tot iets boven de twee minuten.

Bij de beklimming van de tweede col van de dag, de Mont Granel van de eerste categorie, begon het peloton weer uit elkaar te vallen. In de kopgroep moesten ook enkele renners lossen. Kiserlovski kwam als eerste boven voor Perraud, Martinez en Millar. Samen met Gautier vormden zij de kopgroep. Daarachter was het Wiggins die wegsprong en naar Coppel en Kern reed. Hij kon echter niet wegblijven bij de groep met klassementsrenners. Sagan ontsnapte in de afdaling uit het peloton. Hij kreeg even later gezelschap van vijf man en die wisten aan te sluiten bij vier man die nog achter de kopgroep reden.

In het peloton was het GreenEdge dat het tempo aangaf in de jacht op Sagan, concurrent van Goss in de strijd om de groene trui. Ze slaagden ook in die missie. De koploper hadden inmiddels een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton. Die voorsprong liep alleen maar op, ook omdat het peloton erg langzaam reed. Vijftig kilometer voor de finish was het verschil bijna dertien minuten.

Op 24,5 kilometer van de streep was de laatste klim van de dag, een col van de derde categorie. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was teruggelopen naar rond de twaalf minuten. In de klim bleven de vijf koplopers bij elkaar en Kiserlovski kwam als eerste boven voor Peraud. Tien kilometer voor de meet was het verschil nog ruim tien minuten. Vijf kilometer voor de finish werden de koplopers zenuwachtig en het was Martinez die een jump probeerde te maken. Hij had een gaatje maar stopte opeens waardoor de andere vier weer konden aansluiten.

Kiserlovski was de volgende maar ook zijn poging was onsuccesvol. Perraud was de volgende die aanging en Millar kon alleen volgen. De andere drie leken verslagen. Millar en Peraud gingen met zijn tweetjes naar de finish, al zaten de drie er niet ver achter. Peraud ging de sprint aan, maar Millar was de Fransman toch net de baas.

In de eindsprint van het peloton werd Sagan door Goss gehinderd omdat Goss niet op een rechte lijn sprintte. Goss werd in de einduitslag dan ook achter Sagan opgenomen.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 David Millar GAR GB 5.42,46
2 Jean-Chris Peraud AG2 FRA z.t.
3 Egoi Martinez EUS SPA +0.06
4 Cyril Gautier EUR FRA z.t.
5 Roberto Kiserlovski AST KRO z.t.
6 Peter Sagan LiQ SLW +7.53
7 Matthew Goss ORI AUS z.t.
8 Sebastien Hinault AG2 FRA +7.54
9 Cadel Evans BMC AUS z.t.
10 Luca Paolini KAT ITA z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 54.34.33
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51