Vakbonden slepen PostNL voor rechter

Drie vakbonden slepen PostNL voor de rechter omdat het medewerkers die in de aanloop naar hun pensioen minder gaan werken, wil korten op hun pensioenuitkering. Volgens de vakbonden is dat in strijd met de cao, lieten ze vrijdag weten.

Volgens de bonden is in de cao afgesproken dat de zogeheten voorwaardelijke pensioenuitkering, die in de plaats is gekomen van de VUT, moet worden gebaseerd op het salaris dat medewerkers ontvingen op 31 december 2005. Als medewerkers na die tijd in salaris zijn teruggegaan doordat ze minder zijn gaan werken, mag dat dus geen invloed hebben op de hoogte van de pensioenuitkering.

"Het bedrijf kan de regeling niet eenzijdig wijzigen omdat het een cao-afspraak tussen bonden en werkgevers betreft", betoogt bestuurder Sander Martins van vakbond Abvakabo FNV. "We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter dit ook inziet."

Hoewel de bonden PostNL tot 24 juli de tijd geven op zijn besluit terug te komen, laat PostNL nu al weten dat niet te doen. "We houden vast aan ons standpunt dat de uitkering in het kader van het voorwaardelijk pensioen afhangt van het aantal gewerkte uren", zegt een woordvoerder.

Waar de vakbonden van mening zijn dat het aantal gewerkte uren op 31 december 2005 leidend is, vindt PostNL dat ook het aantal gewerkte uren in de periode daarna moet meetellen bij de bepaling van de hoogte van de uitkering. "Laat de rechter maar een uitspraak doen", besluit de PostNL-woordvoerder strijdvaardig.


Vakbonden slepen PostNL voor rechter (Foto: Novum)