[Tour] Rolland wint slijtageslag, Evans verliest tijd

De elfde etappe van de Tour de France, van Albertville naar La Toussuire, is gewonnen door Pierre Rolland. De Fransman van Europcar kwam solo over de meet. Cadel Evans verloor anderhalve minuut op geletruidrager Bradley Wiggins en zakte in het algemeen klassement.

Gelijk vanuit de start was Robert Gesink erg attent en probeerde weg te komen met een groot aantal renners. Er ontstond een kopgroep van dertien man maar het bleef onrustig. Achter de kopgroep reed nog een groep met daarin Kruijswijk en uiteindelijk wist die groep, met daarin ook Hoogerland en Koen de Kort, zich bij de kopgroep aan te sluiten.

Na 14,5 kilometer begon al de Col de la Madeleine, een berg van buitencategorie. De beklimming was 25.3 kilometer lang en had een gemiddeld stijgingspercentage van 6.2. De kopgroep begon aan de beklimming met een minuut voorsprong. De slechtere klimmers uit de kopgroep moesten al snel lossen. Gesink kon het tempo van de kopgroep niet meer bijbenen en liet zich terugvallen tot in het peloton. Het verschil tussen de koplopers en het peloton was niet meer zo groot.

Uiteindelijk onstond er een nieuwe kopgroep met daarin ook Kruijswijk, Hoogerland en Weening. Tussen het peloton en de kopgroep reed nog een groepje van vier man met Laurens ten Dam dat later bij de kopgroep wist aan te sluiten. Na 32 kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het uitgedund peloton ruim anderhalve minuut. De kopgroep viel bij de zwaarste gedeeltes van de Madeleine uit elkaar en de Nederlanders konden niet volgen. Velits was als eerste boven voor Kessiakoff. Het peloton volgde op drie minuten. Uiteindelijk werden Velits en Kessiakoff weer bijgehaald door Scarponi, Rolland, Valverde, Velits, Kiserlovski, Trofimov, Kessiakoff, Kirijenka. Daarachter reed de rest van de oude kopgroep met daarin Ten Dam, Hoogerland en Weening.

Aan de voet van de tweede berg van de dag, Croix de Fer, had de kopgroep een halve minuut voorsprong op de achtervolgende groep. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 22 man met Ten Dam en Weening. Leipheimer, Scarponi, Basso, Valverde en Vinokourov moesten lossen uit de kopgroep waar de Fransman Kern het tempo bepaalde. Er bleven tien man over waaronder Laurens ten Dam. Uit het peloton was het Cadel Evans die demarreerde en hij wist Van Garderen bij te halen die vlak voor hem op avontuur ging. In het peloton, dat nog maar een klein groepje was, bleef Sky rustig tempo maken.

Ten Dam kon het tempo in de kopgroep, die was teruggebracht tot zes man, bijbenen in de beklimming van de Croix de Fer. Daarachter had Evans de kracht niet meer en werd een paar kilometer onder de top teruggepakt door de groep Wiggins. Rolland kwam als eerste boven op de Croix de Fer voor Kessiakoff. de kopgroep had een voorsprong van twee minuten op de groep met de gele trui.

De kopgroep begon met een voorsprong van ruim twee minuten aan de voorlaatste klim, Col du Mollard van de tweede categorie. Horner moest gelijk lossen en ook Ten Dam kon het tempo niet bijbenen. Kiserlovski en Rolland kwamen alleen aan de leiding te liggen.Even later voegde Kirijenka zich bij het duo. De groep gele trui, waar Weening in reed, reed op bijna drie minuten van de koplopers. Chris-Anker Sörensen voegde zich vlak onder de top ook bij de koplopers waar Rolland als eerste boven kwam. De groep Ten Dam zat daar een minuut achter. Vooraan kwam Rolland in de afdaling ten val en hij deed er alles aan om weer terug te keren
bij de koplopers en daarslaagde hij uiteindelijk ook in.

Aan de voet van de slotklim naar La Toussuire, een col van de eerste categorie, hadden de koplopers een kleine vier minuten voorsprong op de groep Wiggins. De vier koplopers bleven bij elkaar al probeerde Kirijenka wel weg te rijden. Zo'n dertien kilometer voor de streep is de voorsprong van het viertal op de groep Wiggins een kleine drie minuten. In de groep Wiggins was het Brajkovic die wegsprong, Pinot en Van den Broeck counterden en sloten bij Brajkovic aan. Vooraan was het Rolland die demarreerde en hij kreeg Kiserlovski mee. Het groepje Brajkovic haalde ten Dam bij. De volgende die uit de groep Wiggins wegging was Nibali, maar ook nu reageerde team Sky niet.

Tien kilometer voor de meet plaatste Rolland wederom een demarrage en nu kon Kiserlovski niet antwoorden. De groep Brajkovic kwam dichterbij Rolland terwijl Nibali werd teruggehaald door de groep Wiggins. Even daarna probeerde Nibali wederom weg te komen en hij sloot aan bij Van den Broeck, Pinot en Brajkovic. Wiggins versnelde vervolgens en alleen Froome, Evans, Van Garderen en Schleck konden volgen. Evans kon het tempo niet meer bijhouden en Van Garderen bleef bij zijn kopman. Wiggins en Froome wisten zich weer bij de groep Van den Broeck aan te sluiten terwijl Evans meer tijd verloor.

Helemaal vooraan was het Rolland die als eerste over de finish kwam een dag na de ritzege van zijn teamgenoot Thomas Voeckler. De groep Wiggins kwam een kleine minuut na Rolland over de meet. Evans verloor uiteindelijk bijna anderhalve minuut op Wiggins.

Uitslag elfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Pierre Rolland EUR FRA 4.43,54
2 Thibaut Pinot FDJ FRA +0.55
3 Chris Froome SKY GB z.t.
4 Jurgen van den Broeck LOT BEL +0.57
5 Vincenzo Nibali LIQ ITA z.t.
6 Bradley Wiggins SKY GB z.t.
7 Chris Sørensen SAX DEN +1.08
8 Janez Brajkovic AST SLO +1.58
9 Vasil Kirijenka MOV WRu +2.13
10 Fränk Schleck RSh LUX +2.25

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 48.43.53
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51