Geknapte staalkabels mogelijk oorzaak 'trilgebouw'

Knappende betonstaalkabels lijken de oorzaak te zijn van de trillingen in het Rijkswaterstaatgebouw Westraven in Utrecht. De Rijksgebouwendienst bevestigt donderdag aan actualiteitenprogramma EenVandaag dat de spankabels in de betonconstructie onder in het gebouw momenteel worden onderzocht.

Volgens experts die ingeschakeld werden door het actualiteitenprogramma komen knappende staalkabels zelden voor, maar kan dat niet uitgesloten worden als oorzaak."Wanneer een zogeheten spananker het begeeft, schiet een kabel los. Je hoort dan een knal en voelt een trilling", meldt hoogleraar en expert op het gebied van betonconstructie Joost Walraven van de TU Delft. De knappende staalkabels beïnvloeden de veiligheid van de constructie.

Volgens Walraven is het terecht dat de vijftienhonderd medewerkers tijdelijk het gebouw niet meer in mogen. "De vloeren bevatten veel staalkabels. Als er eentje knapt is er geen probleem, maar bij meerdere mag je geen risico nemen." Volgens de betonconstructie-expert moet nu met röntgen- of radarapparatuur gekeken worden hoeveel kabels geknapt zijn.

Het pand van Rijkswaterstaat langs de A12 stamt uit 1975 en werd in 2007 gerenoveerd. Volgens de Rijksgebouwendienst zijn er in Nederland nog tien gebouwen die volgens dezelfde methode zijn gebouwd, maar is daar geen nader onderzoek nodig.

Medewerkers meldden twee weken geleden hevige trillingen te hebben gevoeld, waardoor kopjes van tafels trilden en computerschermen heen en weer gingen. Daarop werd het gebouw geëvacueerd en begon de Rijksgebouwendienst een onderzoek naar de oorzaak van de mysterieuze trillingen.