Twee opleidingen Inholland niet in orde

De opleidingen commerciële economie en media- en entertainmentmanagement van hogeschool Inholland voldoen nog steeds niet aan de eisen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De opleidingen kunnen niet garanderen dat de afgestudeerden alle eindkwalificaties hebben gerealiseerd. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de Kamer.

De opleidingen bedrijfseconomie en vrijetijdsmanagement scoren wel een voldoende op alle zestien standaarden. Commerciële economie en media en entertainment krijgen op vijftien standaarden een voldoende, maar omdat de 'standaardtoetsing en gerealiseerde eindkwalificaties' niet in orde is krijgen de opleidingen als geheel een onvoldoende.

De NVAO adviseert Zijlstra om de accreditatie desondanks niet in te trekken, maar Inholland tot september volgend jaar de tijd te geven om verbeteringen door te voeren. De organisatie vertrouwt erop dat de opleidingen dan weer volledig in orde zijn. Er moeten dan onder meer extra docenten komen die zich met de afstudeertrajecten bezighouden en studenten die aan hun afstudeerfase beginnen moeten extra geschoold worden in 'methodologische vaardigheden'.

Zijlstra laat weten het advies van de NVAO te volgen. InHolland ligt al zo'n twee jaar onder vuur vanwege het te lage niveau van sommige opleidingen en het onterecht afgeven van diploma's. De hogeschool werkt sindsdien aan verbeteringen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is positief gestemd over het donderdag gepubliceerde rapport van de NVAO. "We zijn blij met de uitkomsten van dit rapport," stelt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Inmiddels heeft Inholland alle nodige stappen genomen om te voldoen aan alle criteria en krijgt nu de tijd die hiervoor nodig is."

Wel waarschuwt het ISO dat zittende studenten niet de dupe mogen worden van de aangescherpte regels. "Het mag niet zo zijn dat studenten die bij Inholland gestart zijn met een bepaald niveau en een bepaalde verwachting nu niet meer in staat zijn hun opleiding met succes af te ronden", stelt Van Reekum.


Twee opleidingen Inholland niet in orde (Foto: Novum)