Voordeeljagers stranden op weg naar Luxemburg

Nederlandse vakantiegangers die goedkoop willen tanken in Luxemburg stranden niet zelden langs de Belgische snelweg. Ze willen met een zo leeg mogelijke tank aankomen in het groothertogdom maar verkijken zich op de afstand. De ANWB raadt voordeeljagers aan het er niet op aan te laten komen en tijdig te tanken.

Vorige zomer belden 66 automobilisten de ANWB Alarmcentrale met de mededeling dat ze zonder benzine langs de Belgische snelweg stonden. Op de route van Brussel naar Luxemburg liggen niet meer dan drie tankstations. Ook langs de route van Luik naar Luxemburg is het aantal stations beperkt. Bovendien is niet iedere automobilist zich ervan bewust dat een zwaar bepakte auto meer brandstof verbruikt.

Het is zeer slecht voor de motor als een auto zonder benzine komt te staan. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp de geest geeft als er geen brandstof wordt toegevoerd. Moderne dieselmotoren moeten worden ontlucht als ze zonder brandstof hebben gereden.

Tanken in Luxemburg loont wel. De prijs van een liter euro 95 ligt daar ruim 24 procent lager dan in Nederland. Voor lpg ligt de prijs 33 procent lager dan in Nederland, voor diesel zestien procent.


Voordeeljagers stranden op weg naar Luxemburg (Foto: Novum)