Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje

De financieel specialisten van de fracties in de Tweede Kamer komen donderdag terug van hun reces voor een debat met minister Jan Kees de Jager van Financiën over de Europese steun aan Spaanse banken. De eerste 30 miljard euro moet eind deze maand al richting de Spaanse banken gaan en de hulp kan in totaal oplopen tot 100 miljard.

De Jager had dinsdagochtend in Brussel meteen een voorbehoud gemaakt toen hij het met zijn collegaministers van andere eurolanden eens was geworden over de steun en de voorwaarden. Hij wilde het voor definitieve instemming voorleggen aan de Kamer.

Dat gebeurt donderdag in een debat dat om 13.30 uur begint. Veel problemen worden er niet verwacht voor De Jager. De voorstanders VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks hebben een ruime meerderheid in de Kamer. De positie van De Jager is bovendien versterkt doordat de eurolanden hebben afgesproken dat de Spaanse banken de vaste salarissen maximeren en dat bonussen taboe zijn.

In het debat kunnen nog geen moties worden ingediend. Daarvoor moet de hele Kamer worden teruggeroepen van reces en dat kan alleen bij een verzoek van minimaal 30 Kamerleden. Dat aantal wordt alleen gehaald als de partijen die tegen hulp aan Spanje zijn samenwerken. PVV en SP zouden zo'n verzoek met hun 36 zetels samen kunnen indienen.

Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje
Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje (Foto: ANP)