GHB zorgt voor meeste gezondheidsproblemen

Een op de vijf acute gezondheidsincidenten die vorig jaar met drugs te maken hadden, werd veroorzaakt door GHB. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Jaarbericht 2011 van het Trimbos Instituut. In twee derde van die gevallen was GHB gebruikt in combinatie met andere verdovende middelen zoals alcohol of andere drugs. Door het onvoorspelbare effect van combinatiegebruik is het extra gevaarlijk.

De drugsmarkt kenmerkte zich vorig jaar door een instabiele ecstasy- en speedmarkt, zo omschrijft het Trimbos. Zo overleden vier mensen door vervuilde ecstasy en ook vervuilde speed zorgde voor gezondheidsproblemen. Het Trimbos verwacht echter dat die problemen snel zullen afnemen omdat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de stof 4-methylamfetamine, die de laatste tijd vaker opduikt in speed, vorige maand met onmiddellijke ingang heeft verboden.

Over de nieuwste drugssoorten, ook wel designerdrugs genoemd, zoals mefedron, methoxetamine en spice, wordt volgens het Trimbos Instituut veel gesproken, maar worden ze weinig gebruikt. Nederlanders kiezen mogelijk liever voor bekende drugs waarvan ze de effecten en risico's kennen dan voor onbekende stoffen waarvan het gebruik mogelijk nog gevaarlijker is dan bij 'klassieke' drugs, zo luidt de verklaring.

GHB zorgt voor meeste gezondheidsproblemen
GHB zorgt voor meeste gezondheidsproblemen (Foto: ANP)