PvdA wil opheldering over langstudeerboete

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) moet opheldering geven over het handhaven van de langstudeerboete. De PvdA vindt dat de maatregel 'op politiek wankele grond staat', blijkt uit Kamervragen van Tanja Jadnanansing.

De PvdA denkt dat de langstudeerboete geen lang leven is beschoren, gezien de politieke meerderheid die voor een afschaffing van de maatregel is. De partij vindt dat het kabinet op z'n minst moet wachten met de invoering totdat er een nieuw kabinet is.

De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie de boete moeten betalen. Voor een groep deeltijdstudenten die zich voor 1 februari 2011 had ingeschreven, moet een uitzondering komen.

De PvdA wil nu van Zijlstra weten wat er gaat gebeuren met die groep deeltijdstudenten en wat de overige studenten kunnen verwachten.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt in een reactie dat de politiek snel een einde moet maken aan de langstudeerboete. Ze roept de andere partijen op 'om van het afschaffen een prioriteit te maken'.

"Ook andere partijen zeggen de maatregel niet meer te steunen, daarom moeten we werk maken van afschaffing na de verkiezingen", aldus Sap. Behalve de langstudeerboete wil ze ook dat de bezuinigingen van vierhonderd miljoen op het hoger onderwijs wordt teruggedraaid. "Studenten mogen niet via een achterdeur alsnog de rekening krijgen."