[Tour] Etappe van vandaag

Met Bradley Wiggins stevig in de gele trui wordt er vandaag weer verder gekoerst in de Tour de France. Na de rustdag wacht een nieuwe bergrit met daarin een eerste klim van buitencategorie.

Mâcon
De kleine stad Mâcon heeft 35.000 inwoners en is bekend om zijn wijn. Jaarlijks worden liefst 50 miljoen flessen wijn geëxporteerd vanuit de streek. In Mâcon wordt de jaarmarkt Foire International des Vins de France gehouden.

Mâcon heeft de Tour de France vier keer eerder op bezoek gehad. De laatste keer was in 2005, toen Matteo Tossato als eerste van een vluchtersgroep over de streep wist te komen.

Bellegarde-sur-Valserine
Bellegarde-sur-Valserine kent een kleine 12.000 inwoners en heeft de Tour de France nog niet eerder op bezoek gehad. De plaats, die toen nog onbewoond was, werd al genoemd door Julius Caesar in het boek Commentarii Rerum in Gallia Gestarum als een strategische doorgangsplek.

Etappebeschrijving
De renners mogen vandaag weer de bergen in. De opbouw van de rit is vrij rustig met de eerste klim na dik tachtig kilometer, als de Côte de Corlier van de tweede categorie beklimmen moet worden. Na een plateau en een afdaling volgt de eerste buitencategorie klim.

De Col du Grand Colobier is een klim van liefst 17,4 kilometer lang en is gemiddeld 7,1% steil. Renners die niet goed uit de rustdag zijn gekomen krijgen na de klim echter genoeg tijd om een achterstand goed te maken, want na de klim volgt nog een afdaling en daarna een klim van derde categorie. Op de top van de Col de Richemond is het nog twintig kilometer dalen en vlak na de finish in Bellegarde-Sur-Valserine. Het lijkt een ideale dag te zijn voor vluchters.

Profiel
Overzicht etappe 10 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na etappe negen

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 39.09.20
2 Cadel Evans BMC AUS +1.53
3 Chris Froome SKY GB +2.07
4 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
5 Denis Menchov KAT RUS +3.02
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +3.19
7 Maxime Monfort RSh BEL +4.23
8 Tejay van Garderen BMC VS +5.14
9 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.20
10 Nicolas Roche AG2 IER +5.29


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Sandy Casar
**** David Moncoutié, Simon Gerrans
*** Chris Anker Sörensen, Dan Martin
** Pierrick Fedrigo, Fabrice Jeandesboz
* Steven Kruijswijk, Johnny Hoogerland