Bleker komt met schaapskuddesubsidie

Rondtrekkende schaapskuddes die worden gehoed door een herder met een of meer honden krijgen steun van de rijksoverheid. Voor het behoud van zeldzame schapenrassen komt er een tijdelijke subsidieregeling voor schaapskuddes. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Landbouw Henk Bleker (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een andere voorwaarde is dat de kuddes bestaan uit zeldzame schapenrassen als het Kempisch, Veluws en Drents heideschaap, de Schoonebeeker of het Mergellandschaap. De subsidieaanvrager moet een begrazingsplan indienen, zodat duidelijk is hoe groot de kudde is en waar en wanneer de kudde rondtrekt.

Het houden van schaapskuddes is volgens de regels van het Europese landbouwbeleid een economische activiteit. En aangezien het verstrekken van subsidie aan bedrijven een verboden vorm van staatssteun is, wordt de regeling ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

Bleker schaart de kuddes en zeldzame schapen onder cultuurhistorisch erfgoed. Hoeveel geld er beschikbaar is, is niet bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat schaapskuddes met zeldzame rassen uiteindelijk zonder subsidie worden gehouden.


Bleker komt met schaapskuddesubsidie (Foto: Novum)