Negen jaar en tbs voor doodsteken verliefde vriend

Een 36-jarige man uit Hoogeveen moet negen jaar de cel in en naar een tbs-kliniek voor de moord op een 39-jarige vriend. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald. De man stak het slachtoffer in november in zijn woning in het Drentse Ruinen meerdere keren, nadat deze hem had gezoend en zei verliefd op hem te zijn.

De man, die wel eens bij het slachtoffer logeerde maar naar eigen zeggen niet gediend was van zijn liefdesverklaringen, pakte daarop een mes uit de keuken en stak het slachtoffer. Daarop nam de Hoogevener onder meer de tv, laptop, mobiele telefoon en auto van het slachtoffer mee en reed naar huis. De man werd een dag na de moord aangehouden en bekende korte tijd later.

De rechtbank acht moord bewezen omdat de man voldoende tijd zou hebben gehad om zijn daad te overwegen en daarmee met voorbedachten rade handelde. Justitie had twaalf jaar cel en tbs geëist, maar de rechtbank hield rekening met de ernstige persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid van de man. De man zou een gebrekkige opvoeding hebben gehad en in zijn jeugd seksueel misbruikt zijn.