Spaanse miljardeninjectie eind juli beschikbaar

Spanje kan waarschijnlijk eind deze maand beschikken over een noodpakket van dertig miljard euro. Daarmee kan het land zijn noodlijdende bankensector gaan ondersteunen. Dat zijn de ministers van financiën van de zeventien eurolanden dinsdagochtend vroeg overeengekomen.

De ministers reizen op 20 juli opnieuw af naar Brussel op de overeenkomst te ondertekenen. In een aantal landen moet het parlement nog eerst zijn fiat geven, zei voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker.

De verschillende banken in Spanje krijgen specifieke eisen opgelegd, lichtte Juncker het besluit van de ministers toe. Ook het toezicht op de financiële sector moet worden versterkt. "We zijn er van overtuigd dat met deze voorwaarden de nog resterende zwaktes in de Spaanse bankensector zullen worden aangepakt.''

Volgens minister van financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn hij en zijn collega's het erover eens dat de 'hervorming van de Spaanse financiële sector meedogenloos moet worden uitgevoerd'."Deze hervormingen behelzen met name een bovengrens voor de salarissen van bankbestuurders en een verbod op bonussen."

Het EU-brede sterkere toezicht op de banken moet nog wel worden uitgewerkt, zei de demissionaire minister. "Hierover zijn nog meningsverschillen", zei De Jager. "De details moeten worden uitgewerkt voor het eind van het jaar."

Volgens De Jager moet de overeenkomst over de redding van de Spaanse banken snel worden rondgemaakt."Een aantal landen, waaronder Nederland, Duitsland en Finland moet nog wel parlementaire goedkeuring krijgen. We hopen dat binnen een week af te ronden." Hoe De Jager dit wil doen met het reces van het parlement, is niet duidelijk.

De Jager verwacht dat de Spaanse reddingsoperatie ongeveer honderd miljard euro gaat kosten. De exacte hoogte van de Spaanse reddingsoperatie wordt waarschijnlijk pas in september bekend. Pas dan zijn alle Spaanse banken onderworpen aan een grondige inspectie. Eerder had Spanje gezegd dat het exacte bedrag afgelopen maandag bekend zou worden.

Dinsdag komen de 27 ministers van financiën van de Europese Unie bijeen. Naar verwachting gaan zij dan akkoord met het voorstel om Spanje een jaar langer tot en met 2014 te geven om onder het begrotingstekort van drie procent te komen.


Spaanse miljardeninjectie eind juli beschikbaar (Foto: Novum)