Amerikanen snakken naar einde hittegolf

Na de hitterecords van zaterdag kijken veel inwoners van het midwesten en noordoosten van de Verenigde Staten reikhalzend uit naar de voor zondag voorspelde temperatuurdaling. Zeker dertig mensen zijn al aan de hitte bezweken.

Zaterdag bereikte de temperatuur in grote delen van de VS de veertig graden. Zondag stroomt koelere lucht het oosten binnen, en daalt het kwik wellicht tot onder de dertig. Dat gaat op tal van plaatsen gepaard met zware onweersbuien. Duizenden huishoudens moesten het daardoor zonder stroom stellen.

De afwisseling van hevig onweer en extreme hitte bracht veel Amerikanen de afgelopen dagen in het nauw. Airconditioning en koelkasten lieten hen in de steek, omdat door blikseminslag de elektriciteit her en der uitviel. Vooral ouderen werd de hitte fataal.

Chicago, waar tien mensen bezweken, en de staat Maryland, met negen doden, zijn het zwaarst getroffen. Ook in Wisconsin en Tennessee werd de warmte mensen teveel. In Indianapolis kwam een meisje van vier om dat in een oververhitte auto was achtergelaten. Een meisje van zestien maanden vecht nog voor haar leven in het ziekenhuis.

In Maryland raakten spoorrails door de hitte ontwricht, en ontspoorde een passagierstrein. Alle inzittenden bleven ongedeerd.


Amerikanen snakken naar einde hittegolf (Foto: Novum)