Geen maat op Vos in Italië

Marianne Vos heeft haar leidende positie in de Giro Donne opnieuw verstevigd. De Raborenster won vrijdag voor de vijfde keer in acht etappes. In Lonate Pozzolo klopte ze haar medevluchters Evelyn Stevens en Judith Arndt in de sprint. In het klassement bedraagt de voorsprong op Stevens twee minuten. Zaterdag is de slotetappe.

Vos pareerde 25 kilometer van de streep een aanval van Arndt. Stevens sprong met het duo mee en gezamenlijk reden de drie naar de meet. "We werkten goed samen richting de finish, maar achter ons werd er door de sprintersploegen en ploegen met belangen in het klassement flink gejaagd. We hebben er hard voor moeten rijden", weet Vos.

Slecht nieuws was er ook boor de Raboploeg. Annemiek van Vleuten ging vrijdag niet meer van start. Ze was in de vierde rit tijdens een afdaling gevallen en bleef daar last van houden. Bij onderzoek in Nederland bleek de Wageningse een sleutelbeenbreuk te hebben. Ze is inmiddels geopereerd zodat ze de Olympische Spelen niet hoeft te missen.