Kabinet stemt in met uitbreiding jeugdstrafrecht

Jongeren van 15 tot en met 23 jaar kunnen in de toekomst zowel volgens het jeugdstrafrecht als het volwassenenstrafrecht worden vervolgd. Het kabinet heeft vrijdag met dit zogeheten adolescentenstrafrecht ingestemd.

Overtreders onder de 18 jaar kunnen zo zwaardere straffen krijgen en jongeren boven de achttien mindere zware straffen. Om de straf te bepalen wordt gekeken naar de ontwikkeling van de jongere, de ernst van de overtreding en andere omstandigheden waaronder een misdaad gepleegd is.

Met de wet worden de straffen aangescherpt. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee jaar naar vier jaar en kan een pleger van een zeden- of geweldsmisdrijf niet meer alleen een taakstraf krijgen opgelegd. Ook kan de plaatsing in een jeugdinrichting van mogelijk gevaarlijke jongeren met een psychische stoornis worden omgezet in tbs.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) presenteerde zijn voorstel 'om de criminaliteit van risicojongeren aan te pakken' eind vorig jaar al. Toen was de Raad voor de rechtspraak kritisch over het voorstel. Volgens de raad verdwijnt het pedagogische aspect van een straf voor 16- en 17-jarigen als die langer is dan twee jaar.

Ook vond de raad dat het voor rechters mogelijk moet zijn om alleen een taakstraf op te leggen als zij dit een passende straf vinden. Daarnaast zou de tbs-maatregel 'op gespannen voet' staan met het doel van jeugdrecht en het Internationaal Verdrag tot bescherming van de rechten van het kind, liet de raad weten aan Teeven.

De regering stuurt het wetsvoorstel nu naar de Raad van State voor advies. De wet, een voornemen uit het regeerakkoord, zal pas na de verkiezingen worden behandeld in de Tweede Kamer.