Kabinet beraadt zich op JSF

Het kabinet gaat goed nadenken hoe het verder moet met het JSF-project, nu een meerderheid van de Tweede Kamer uit het project wil stappen. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Volgens zijn woordvoerder is in het kabinet vrijdag lang gesproken over de kwestie. Hoelang het beraad gaat duren, is niet bekend. "De motie hebben wij in beraad en daar nemen wij de tijd voor", zei ook premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het is een motie met 'vergaande consequenties', zei Rutte. Zo staan er banen op de tocht. De premier wees erop dat Hillen een onderzoek heef toegezegd naar wat het kost om uit de ontwikklings- en testfase van het toestel te stappen. Dat moet ook worden betrokken bij de verdere besluitvorming. "Ik wil niet over één nacht ijs gaan bij de beoordeling van deze motie."

Een meerderheid van PvdA, SP, GroenLinks en PVV trok donderdagnacht de stekker uit het project. Verdere investeringen in het gevechtsvliegtuig zijn financieel niet verantwoord, vindt de Kamer. Het kabinet moet daarom 'alle noodzakelijke stappen' nemen om te stoppen met de JSF. De opvolger van de F-16 moet van de plank worden gekocht.

Aangezien de Kamer nu met reces is en niet terugkeert voor de verkiezingen, is het waarschijnlijk aan een volgend kabinet om te besluiten hoe het nu verder moet met de JSF.