Oppositie Syrië wil no-flyzone

De Syrische oppositie wil dat de internationale gemeenschap een no-flyzone instelt 'om bombardementen op burgers en overgelopen militairen te verhinderen'. Dat heeft Hassan Hashimi, secretaris-generaal van de Syrische Nationale Raad, vrijdag voor het begin van een vergadering van de zogenoemde 'Vrienden van Syrië' gezegd.

Militair ingrijpen lijkt echter ver weg te zijn. Westerse landen voelen er weinig voor om het conflict nog verder te militariseren. Ook neemt Rusland, een belangrijke bondgenoot van Syrië, niet aan de besprekingen deel.

De Franse president François Hollande zei dat wat zich in Syrië afspeelt, een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid. "Bashar Assad moet vertrekken. Er moet een overgangsregering worden gevormd. Dat is in ieders belang", zei hij. 'Echte en effectieve' sancties zouden het vertrek van Assad moeten bewerkstelligen. Hollande drong er bij alle deelnemers op aan de democratische oppositie te ondersteunen en effectieve humanitaire hulp te organiseren.