Opluchting over doorstart Cultuurkaart

Het CJP is opgelucht dat de Cultuurkaart behouden blijft. De Tweede Kamer nam donderdagnacht met grote meerderheid een motie van PvdA en CDA aan waarin staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wordt gevraagd zes ton beschikbaar te stellen voor de doorstart.

"Anderhalf jaar vechten heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen", zegt CJP-directeur Walter Groenen. "Dit hebben we samen met leerlingen, docenten, scholen, culturele instellingen en private fondsen voor elkaar gekregen."

Het kabinet-Rutte wilde de kaart wegbezuinigen, maar in mei werd de kaart al veiliggesteld voor volgend schooljaar, waardoor middelbare scholieren met korting naar culturele instellingen kunnen blijven gaan. Vanwege de zes ton is de steun van private financiers en deelnemende culturele instellingen verzekerd.

Bijna vierhonderd scholen in het voortgezet onderwijs met in totaal bijna driehonderdduizend leerlingen hebben zich inmiddels aangemeld. Op de Cultuurkaart stond een tegoed van vijftien euro, maar dat werd eerder verlaagd naar vijf euro. Tachtig procent van de scholen vult het bedrag aan met tien euro per leerling. Scholen kunnen zich nog tot eind september aanmelden.

Het CJP gaat nu aan de slag om de continuïteit van het cultuuronderwijs op de lange termijn te waarborgen. "Het is goed als de rijksoverheid gezamenlijk met de betrokkenen die langetermijnvisie mee ontwikkelt", aldus Groenen. "De meeste verkiezingsprogramma's wijzen gelukkig ook in die richting."