[Tour] Etappe van vandaag

Een nieuwe dag in de Tour, een nieuwe dag voor de sprinters. De zesde rit van de 99e Tour de France brengt de renners van Épernay naar Metz. In Metz wacht naar aller waarschijnlijkheid een nieuwe massasprint.

Épernay
De stad Épernay is gelegen tussen wijngaarden en bossen en kent een kleine 30.000 inwoners. Épernay is de hoofdstad van de regio Champagne. Het gebied om de stad heen is door UNESCO als werelderfgoed aangewezen. Op de Avenue de Champagne zijn diverse grote champagnehuizen te vinden, dat bestaat uit circa 110 kilometer aan kelders en 200 miljoen flessen champagne die daarin zijn opgeslagen.

De Tour is vier keer eerder in Épernay geweest. Twee keer eerder startte een etappe in de plaats, namelijk in 1978, 2002 en 2010. De eerste etappe van de Tour van 1963 finishte in Épernay. Die rit werd gewonnen door de Belg Eddy Pauwels.

Metz
Metz is een goede bekende met de Tour de France. Veertig etappes kenden al een start of finish in de stad met 123.00 inwoners. Gek genoeg wordt de eerste aankomst in de Tour in 1908 als de eerste niet-Franse Touraankomst gezien, aangezien Metz toen nog niet Frans was.

De stad was toen in handen van de Duitsers, die de stad in 1870 hadden belegerd. Ook na de annexatie in 1919 bleef de stad groeien, met vooral Duitse immigranten. Pas enkele tientallen jaren later was de Duitse meerderheid uit de stad verdwenen.

Etappebeschrijving
Het lijkt er erg op dat ook deze 207,5 kilometer lange etappe zal eindigen in een massasprint. Het parcours naar Metz is wel licht glooiend, maar onderweg is er maar één bergje van de vierde categorie te vinden. Een sprint lijkt dus de meest waarschijnlijke optie.

Profiel
Overzicht etappe 6 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish, André Greipel
**** Matthew Goss
*** Alessandro Petacchi
** Tom Veelers
* Peter Sagan