Ongehoorzame reiziger terecht vrijgesproken

Een reiziger die weigerde mee te werken aan een drugscontrole op Schiphol is terecht vrijgesproken door het gerechtshof in Amsterdam. Een douaneambtenaar mag een reiziger geen bevel geven tot het geven van informatie. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het incident deed zich voor in oktober 2008 bij een zogenoemde 100-procentscontrole. Toen een drugshond aansloeg bij de zoon van de man, stelde de douane een onderzoek in. De man wilde echter niet meewerken, waarop hij een proces-verbaal kreeg. Het hof sprak hem vervolgens vrij omdat er geen wettelijke grondslag voor de vragen van de douanier was.

De Hoge Raad stelt het hof in het gelijk. De douaneambtenaar is 'niet gerechtigd tot het geven van een bevel tot het verstrekken van inlichtingen', zo luidt het oordeel. De man hoeft daarom de boete van honderd euro die de politierechter hem oplegde niet te betalen.

Na de uitspraak van het hof liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten dat de uitspraak geen invloed heeft op de 100-procentscontroles. Die zijn sinds 2003 van kracht voor alle mensen die uit de Antillen of Suriname aankomen op Schiphol, en moeten drugssmokkel tegengaan.