Wilders compleet verrast door muiterij

Geert Wilders werd dinsdag compleet verrast door het opstappen van Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez. De twee kwamen het Haagse perscentrum Nieuwspoort binnen toen Wilders journalisten te woord stond over het PVV-verkiezingsprogramma dat hij zojuist had gepresenteerd.

"Ik weet van niets", zei een zichtbaar verraste Wilders toen hij geconfronteerd werd met het besluit van Kortenoeven en Hernandez. Iets daarvoor had Hernandez op Twitter aan Wilders laten weten dat hij uit de PVV stapt. Kortenoeven had Wilders per sms op de hoogte gesteld. Ze imiteerden zo de stijl van communiceren van Wilders zelf, legde Kortenoeven uit.

De twee gaven vervolgens een zeer openhartige en emotionele persconferentie over hun besluit. Kortenoeven brak bij het begin van zijn verklaring in tranen uit. "Ik heb Geert Wilders lang bewonderd", zei hij. "Maar bewondering voor iemand hebben betekent niet dat al zijn nukken, dictaten en onzinnigheden maar geaccepteerd moeten worden."

Hernandez deed vergelijkbare uitspraken. "Ik heb Geert Wilders nooit in de steek gelaten. Maar Geert Wilders heeft mij wel in de steek gelaten", zei Hernandez.

De twee stelden zich als PVV-Kamerlid vele vernederingen te moeten hebben laten welgevallen van Wilders en het 'politburo' om hem heen. "Alles draait altijd om Geert Wilders en hij houdt met niemand, maar dan ook helemaal met niemand rekening", zei Hernandez.

Toen Wilders de Catshuisbesprekingen had afgebroken, moesten fractieleden dit via de media vernemen. "Een paar avonden later hebben meerdere PVV-Kamerleden, onder wie ik, letterlijk op elkaars schouder zitten te huilen. Vanwege deze enorme schoffering door Geert Wilders", zei Hernandez. Kortenoeven sprak van 'minachting voor normale omgangsregels' van Wilders voor fractiegenoten.

De twee opstandige PVV'ers zijn ook niet te spreken over het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma en de totstandkoming daarvan. Volgens Kortenoeven heeft Wilders intern toegegeven dat de helft van het verkiezingsprogramma van de PVV onuitvoerbaar is. Dat dit programma pas op het laatste moment aan de PVV-fractie werd voorgelegd, was volgens hem niet de druppel die de emmer deed overlopen, maar de 'emmer die de toch al volle emmer deed overlopen'.

Het tweetal vindt de bezuinigingen op defensie die Wilders voorstelt 'volstrekt onaanvaardbaar'. Over het standpunt van de PVV over de JSF zou Wilders hebben gezegd. "In geen driehonderd jaar de JSF. Als dat ding echt zo goed is dan kunnen we altijd nog honderd keer draaien." Wilders zou in een fractievergadering aan Fleur Agema hebben gevraagd: "Kolonel Agema, hebben we nog een luchtmacht nodig? Waarom heffen we die niet op?"

Volgens Hernandez vieren 'kortzichtigheid en symboolpolitiek hoogtij bij de PVV'. "Geert leeft in totaal isolement, en is niet eens bereikbaar voor eigen Kamerleden, laat staan voor Henk en Ingrid" Volgens Hernandez heeft Wilders geen flauw idee wie Henk en Ingrid zijn. "Ik schaam me kapot."

Volgens Wilders zijn de twee waarschijnlijk teleurgesteld over hun plek op de kandidatenlijst van de PVV, die zaterdag wordt gepresenteerd en hebben zij 'uit rancune de vlucht naar voren gekozen'. "Het zijn twee mensen die blijkbaar heel boos en gefrustreerd zijn", zei Wilders. Hij vindt de uithaal van zijn twee voormalige fractiegenoten als 'niet chique' en 'jammer'. Zowel Kortenoeven en Hernandez zeiden dat ze niet eens op de lijst wilden.


Wilders compleet verrast door muiterij (Foto: Novum)