Nog steeds 1,8 miljoen Amerikanen zonder stroom

Monteurs van Amerikaanse energiebedrijven werken zich in het zweet om de stroomvoorziening te herstellen voor honderdduizenden mensen die al voor de vierde dag op rij zonder elektriciteit zitten. De frustratie onder de bevolking over de lange stroomstoring na het noodweer van vrijdag groeit.

Door het noodweer dat vrijdag het oosten van de Verenigde Staten trof waaiden bomen en elektriciteitsmasten omver. Ook verdeelstations liepen door de stormen forse schade op. Ongeveer een miljoen mensen hebben inmiddels weer stroom, maar ongeveer 1,8 miljoen mensen moet het nog steeds stellen zonder airconditioning en licht.

Elektriciteitsbedrijven hebben gewaarschuwd dat de storingen nog een groot deel van de week kunnen aanhouden. Monteurs moeten uit bijvoorbeeld de zuidelijke staat Oklahoma komen of zelfs uit het Canadese Quebec. Bovendien zijn veel omgewaaide bomen op stroomdraden terechtgekomen. De rommel moet eerst worden opgeruimd, voordat de monteurs aan de slag kunnen.

De bevolking wordt steeds ongeduldiger. Vooral voor zieken en bejaarden begint de situatie nijpend te worden. Het is bloedheet in het oosten van de VS en omdat de airconditioning niet werkt zoeken veel mensen hun heil in kelders of hotels die over noodstroom beschikken.

De autoriteiten vrezen dat het dodental, dat staat op 22, kan oplopen vanwege de hitte. Ook het gebruik van generators, die giftige dampen uitstoten, kan leiden tot sterfgevallen als de generators worden gebruikt in afgesloten ruimtes.