VVD wil Antillianen buiten de deur houden

Een initiatiefwet van de VVD moet voorkomen dat 'kansarme' immigranten uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zich in Nederland vestigen. "Het kan niet zo zijn dat wij hier moeten opdraaien voor de problemen die aan de andere kant van de oceaan beginnen", zegt Kamerlid André Bosman, die het voorstel dinsdag presenteert. "De kraan moet dus echt dicht."

Inwoners van de eilanden die zich in Nederland willen vestigen moeten in het voorstel van de VVD voldoende Nederlands spreken en kunnen aantonen dat ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Verder moeten ze een diploma hebben die aansluit bij de Nederlandse arbeidsmarkt en geen contacten hebben gehad met justitie.

Fractievoorzitter Stef Blok kondigde de initiatiefwet die strengere eisen stelt aan de vestiging van inwoners van de voormalige Antillen in februari aan. De VVD constateert dat de afgelopen decennia sprake was van een 'leegloop' naar Nederland, vooral vanuit Curaçao.

"Veel van deze mensen zijn voor Nederlandse begrippen kansarm. Zij hebben vaak geen diploma, beheersen de taal niet goed en belanden relatief vaak in de criminaliteit", zegt Bosman. Hij wijst erop dat een op de vijf Antillianen tussen 2006 en 2010 in aanraking kwam met de politie, tegenover een op de twintig autochtonen.

Bosman zegt verder dat verschillende keren met de voormalige Nederlandse Antillen is afgesproken dat zij meer in hun mensen zouden investeren, maar dat daar niets van terecht is gekomen. "Wanneer alle inwoners de opleiding, aandacht en ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien, dan is er veel minder aanleiding om naar Nederland te vertrekken."

Een derde van de totale bevolking van Curaçao, Aruba, en Sint Maarten woont volgens de VVD in Nederland. Vorig jaar ging het om 141.345 mensen, een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van 2000. Van de Curaçaose gemeenschap woont 45 procent in Nederland. Als de wetgeving ongewijzigd zou blijven, verhuizen jaarlijks naar schatting vijfduizend bewoners van een van de drie eilanden naar Nederland, aldus de liberalen.

Dat de eilanden bij het Koninkrijk der Nederlanden horen, staat de plannen volgens de VVD niet in de weg. Nederlanders die zich op de eilanden willen vestigen, moeten ook aan diverse criteria voldoen.