[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de derde etappe plaats in de Tour de France. Het peloton verlaat België en start vlak over de grens in Orchies. De aankomst ligt 197 kilometer verder in kustplaats Boulogne-sur-Mer.

Orchies
Net over de grens van België in Frankrijk ligt Orchies. De plaats is niet erg groot, kent niet eens 10.000 inwoners, maar is wel bekend. Ten eerste vanwege de Eerste Wereldoorlog. Orchies werd in 1914 compleet verwoest. Nadat het dorp weer was opgebouwd, maakte het jaren later faam met het museum van de wilde cichorei, een plant.

Ook in de wielersport is Orchies niet onbekend. Jaarlijks passeert de klassieker Parijs-Roubaix in volle finale in de Noord-Franse plaats. Orchies heeft ook een eigen kasseistrook naar zich vernoemd gekregen in de hellenklassieker. Ook de Tour is al eens in Orchies geweest. In 1982 zou een ploegentijdrit rondom de plaats gereden worden, maar die werd vanwege aanhoudende demonstraties afgelast.

Boulogne-sur-Mer
De aankomststreep is vandaag getrokken in Boulogne-sur-Mer, of Boulonnais zoals de stad onder de inwoners genoemd wordt. Boulogne-sur-Mer heeft meerdere bezienswaardigheden, waarvan de Belfort en de Porte des Dune de bekendste zijn. Bekend is de kustplaats ook als geboortestad van voetballer Franck Ribery.

De Ronde van Frankrijk heeft Boulogne-sur-Mer drie keer eerder aangedaan als finishplaats. In 1949 was de Belg Nobert Callens de beste. 45 jaar later kon Jean-Paul van Poppel zijn handen in de lucht steken na een prangende sprint met Olaf Ludwig. De laatste keer voor vandaag dat de Tour in Boulogne-sur-Mer aankwam, was in 2001 toen Erik Zabel de snelste van het pak bleek.

Etappebeschrijving 
De eerste Franse etappe gaat in westelijke richting. De aanloop is vlak, alvorens halverwege de etappe het laatste heuvelachtige stuk in de richting van de kust wordt aangesneden. Na 119 kilometer ligt de supersprint in Senlecques waar weer punten voor het puntenklassement te verdienen zijn. Vlak daarna volgt de eerste beklimming van de dag, de Côte de L’Eperche. Dertig kilometer later krijgen de renners de eerste beklimming van derde categorie voor de kiezen, de Côte de Mont Violette. Het zwaartepunt ligt echter in de echte finale.

De laatste twintig kilometer ligt bezaaid met beklimmingen. Na twee heuvels van vierde categorie en nog één van derde categorie volgt in Boulogne-sur-Mer de slotklim. Die laatste helling is 700 meter lang aan een stijgingspercentage van gemiddeld 7,4%. De pure sprinters zijn daardoor niet te verwachten, maar de punchers met een goede sprint zullen om de etappezege strijden.

Profiel

Profiel etappe 3 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na tweede etappe 

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 10.02.31
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
7 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
8 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.17
9 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0.18
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp z.t.
12 Bauke Mollema (Ned) Rabobank + 0.21


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Peter Sagan
**** Edvald Boasson Hagen
*** José Joaquin Rojas
** Philippe Gilbert
* Fabian Cancellara