[Tour] Sagan wint eerste etappe

Peter Sagan is de winnaar geworden van de eerste etappe in de Tour de France. Hij won in Seraing de sprint bergop door Fabian Cancellara voor.

Direct na de start was de eerste vlucht van de dag en daarmee ook van deze Tour de France een feit. Yohann Gène, Pablo Urtasun, Maxime Bouet, Nicolas Edet, Anthony Delaplace en Michael Mørkøv gingen weg en kregen een maximale voorsprong van vijf minuten, maar daarna ging de Radioshackploeg van Fabian Cancellara rijden en liep de voorsprong weer terug. Onderweg kregen de vluchters vier klimmetjes van de vierde categorie. Op drie hiervan kwam Mørkøv als eerste boven en mag daarom morgen in de bolletjestrui starten.

Op ongeveer dertig kilometer van de streep was er een valpartij in het peloton. Raborenner Luis-Leon Sanchez bleef het langst liggen, maar hij kon net als de rest weer verder. Onduidelijk is of hij er iets aan over heeft gehouden. Iets later was er weer een valpartij. Een onvoorzichtige toeschouwer met een camera was de boosdoener. Met nog tien kilometer te gaan werden de zes vluchters weer gegrepen. Het peloton ging zich opmaken voor de finish bovenop een klim van de vierde categorie.

Op de slotklim probeerde Sylvain Chavanel het, maar hij kwam niet weg. Cancellara slaagde daar wel in en hij kreeg Peter Sagan mee. Even later sloot Edvald Boasson Hagen bij de twee aan. Sagan won uiteindelijk de sprint. Cancellara werd tweede, Hagen derde. Gilbert bleef in de sprint om de vierde plaats net Bauke Mollema voor. Robert Gesink werd knap zevende.

Uitslag eerste etappe:

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Peter Sagan Slw Liquigas 4u58'19"
2 Fabian Cancellara Zwi RadioShack z.t
3 Edvald Boasson Hagen noo SKY z.t
4 Philippe Gilbert Bel BMC z.t
5 Bauke Mollema Ned Rabobank z.t
6 Alejandro Valverde Spa Movistar z.t
7 Robert Gesink Ned Rabobank z.t
8 Daniel Martin Ier Garmin z.t
9 Ryder Hesjedal Can Garmin z.t
10 Dries Devenyns Bel Omega Pharma-Quick Step z.t

Algemeen klassement na eerste etappe:

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 7.13
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Denis Menchov Rus Katusha +0.13
7 Philippe Gilbert Bel BMC z.t.
8 Cadel Evans Aus BMC +0.17
9 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +0.18
10 Ryder Hesjedal Can Liquigas +0.18
12 Bauke Mollema Ned Rabobank +0.21