A50 nieuwe aanvoerder filetoptien

De A50 tussen Arnhem en Eindhoven is de nieuwe aanvoerder in de filetoptien. De vorige koploper, de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, is door de opening van een spitsstrook afgezakt naar een vijfde plaats, meldt de ANWB. De A50 kon hierdoor doorschuiven van de tweede naar de eerste plaats.

De A50 kampt volgens de ANWB met een beperkte capaciteit. Terwijl in het hele land de gemiddelde filezwaarte daalde, steeg die op de A50 juist. De filezwaarte wordt berekend door de lengte van een file te vermenigvulden met de duur ervan.

Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met het verbreden van de A50. De ANWB waarschuwt echter dat de werkzaamheden voorlopig alleen maar meer verkeersproblemen opleveren.

Op de tweede plaats staat de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort en op de derde plaats volgt de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda bij knooppunt Kleinpolderplein.

De drukste dag van het afgelopen halfjaar was vrijdag 3 februari. Door winterweer, sneeuw en gladheid lag het verkeer vanaf het middaguur in grote delen van het land plat. Er stond op het hoogtepunt 831 kilometer file.


A50 nieuwe aanvoerder filetoptien (Foto: Novum)