Herstarten kernreactoren Japan gepaard met protest

Tientallen mensen in Japan hebben zondag bij de poorten van een kerncentrale gedemonstreerd tegen het herstarten van de reactoren. Het is de eerste kerncentrale in het land die na de aardbeving en zeebeving van vorig jaar weer energie gaat leveren.

De verdeeldheid onder de bevolking over het herstarten van de reactoren in de Ohi-centrale is groot. Vorige maand gaf premier Yoshihido Noda opdracht tot het herstarten van twee reactoren in de centrale, omdat Japan te afhankelijk van kernenergie zou zijn. Veel Japanners zijn sinds de kernramp bij de centrale Fukushima Dai-ichi gekant tegen kernenergie en de risico's die het opwekken daarvan met zich meebrengt.

Tienduizenden mensen verzamelden zich vrijdagavond bij de ambtswoning van Noda om de premier hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook in Tokyo werd gedemonstreerd tegen het herstarten van de reactoren. Betogers riepen daar zondag op tot het aftreden van de premier.

Alle vijftig kernreactoren in Japan werden na de kernramp vorig jaar stilgelegd. Maar met de hete zomermaanden in aantocht vreesden velen voor de gevolgen van mogelijke energietekorten. Hoewel de import van olie sterk is toegenomen, waarschuwden de autoriteiten toch dat sommige regio's te kampen kunnen krijgen met stroomuitval.

De regering heeft nieuwe veiligheidstests laten uitvoeren en zegt dat het veilig is om de twee reactoren in de Ohi-centrale opnieuw op te starten.


Herstarten kernreactoren Japan gepaard met protest (Foto: Novum)