Capsule Kuipers losgekoppeld van ruimtestation

De Sojoezruimtecapsule met daarin astronaut André Kuipers is zondag even voor 07.00 uur losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. De terugreis duurt naar verwachting ruim drie uur. De capsule landt naar verwachting even na 10.00 uur op de steppe in Kazachstan.

Na de loskoppeling is nog enige tijd communicatie met de bemanning mogelijk via de apparatuur van het ruimtestation. Daarna is contact pas weer vlak voor de landing mogelijk, wanneer de capsule in het bereik komt van een Russisch vliegtuig met communicatieapparatuur.

In de capsule zitten naast Kuipers de Amerikaan Don Pettit en Oleg Kononenko uit Rusland. Na de landing vliegt Kuipers door naar Houston. Daar moet hij een paar weken herstellen van de maandenlange gewichtloosheid.

De missie zou aanvankelijk vijf maanden duren. De terugkeer van de 53-jarige Kuipers werd echter uitgesteld toen bleek dat het afsluitingsmechanisme van een andere Sojoezcapsule niet goed werkte. Door het uitstel miste Kuipers de verjaardagen van zijn kinderen en moeder, evenals de diploma-uitreiking van zijn oudste dochter.


Capsule Kuipers losgekoppeld van ruimtestation (Foto: Novum)